• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 2114
    • Dodano: 2020-12-24 / 13:32
    • Komentarzy: 1

    Barszcz czy grzybowa? Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole?

    (Fot. Dżacheć)

    Nasze dzisiejsze stoły wigilijne uginają się od pysznego jedzenia. Z roku na rok potrawy świąteczne stają się coraz bardziej wymyślne. Są jednak takie, bez których święta Bożego Narodzenia po prostu się nie liczą.


    W dzisiejszych czasach raczej nadal staramy się podtrzymywać tradycję 12 dań na stole. Nie zawsze jednak kładliśmy na wigilijny stół tyle wymyślnych potraw. Na wsi serwowano dziewięć dań, które symbolizowały dziewięć chórów anielskich, które były obecne przy narodzinach Jezusa. Na przedmieściach podawano siedem potraw po których mężczyźni tradycyjnie śpiewali kolędy. Nieparzysta liczba dań w obu przypadkach miała przynieść biesiadnikom szczęście. Bogate mieszczaństwo natomiast serwowało potraw dwanaście.

    Barszcz czy grzybowa? Kutia czy makówki? Może jednak ominąć tradycję? Zajrzeliśmy w opolskie talerze podczas wigilijnej wieczerzy. Jak się okazuje, na Opolszczyźnie kultywowane są tradycje z różnych regionów Polski, ale także te własne.

    - Dla nas opłatek to moment magii. Barszcz wigilijny i uszka z grzybami, to chwila kiedy wszyscy czujemy ten moment ciepła i chwili bycia razem, tak naprawdę razem!!! Do tego barszczu jeszcze pierogi z kapustą i grzybami, no i oczywiście ruskie bo wnuki i dzieci by mi nie wybaczyły gdyby nie było. Kiedyś trzeba było zjeść wszystko (albo przynajmniej spróbować) żeby prezenty rozpakować, ale jakoś tak samo się to zmieniło, bo w końcu mamy wnuki i po cudownym barszczu zaczyna się szał prezentów. Potem karp, choć w tym roku dorada pieczona w pieczarach i pstrąg smażony do tego sos chrzanowy ze śmietanką. Dla odważnych śledź w zalewie teściowej (mojej) ze śmietaną i oczywiście kompot z suszu, którego mój zięć Sylwester podobno nie lubił, a jakoś dziwnie co roku mimo, że jest go więcej to jest go mniej - pisze czytelniczka Małgorzata.

    - Nie może zabraknąć zupy grzybowej z makaronem. Raz w roku właśnie w wigilię musi być. Pyszotka. Żadne barszcze z uszkami - dodaje pan Marcin.

    Pani Renata nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez karpia, pierogów i grzybów w cieście. Czytelnicy wymieniają też rybę po grecku, kutię, makówki czy śledzie po cygańsku.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2020-12-24 15:05:31 [94.254.177.*] id:1606332  
    Król Forum: Napisał postów [1837], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    Wesołych świąt choloto ;)

    Nick:
    Treść: