• Autor: Arleta_K
    • Wyświetleń: 10009
    • Dodano: 2017-03-29 / 17:50
    • Komentarzy: 10

    Uczniowie potrafią gotować. Za nami konkurs "Regionalne Smaki".

    (fot. Dżacheć)

    Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz trzeci w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Młodzi kucharze zmierzyli się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich autorytetów kulinarnych.

    Główne założenia konkursu to pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych oraz zacieśnianie współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej. - Celem głównym jest reaktywowanie i odnalezienie tradycyjnych potraw, które kiedyś funkcjonowały, ale zostały już zapomniane - powiedziała Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4 w Opolu.

    W tym roku młodzi kucharze zmierzyli się z kaszami, podrobami i drobiem. Większość z uczestników tegorocznej edycji konkursu wiąże swoją przyszłość z gotowaniem. - Na początku planuję wyjechać za granicę na staż, żeby nabrać doświadczenia w gotowaniu, a później chciałbym otworzyć swoją restaurację - powiedział Michał Koczoł, uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich. - Chcemy pokazać co umiemy i rozwijać swoje umiejętności - dodała Aleksandra Kobiałka, jego koleżanka ze szkoły.

    Wszystkie potrawy zostały ocenione przez jury, w którego skład wchodzili kucharze ze znanych opolskich restauracji. - Oceniamy technicznie pracę młodzieży, dobór produktów, sposób serwowania, temperaturę dania, higienę i czystość pracy - powiedział Marek Starzyński, szef kuchni z Biesiady Opolskiej. Jury zdradziło, że młodzież jest oceniana nieco lżej niż osoby dorosłe, bo to dopiero początek ich drogi kulinarnej. - Dla nas to jest zaszczyt, że możemy ich oceniać i nakreślić im drogę - dodał Tomasz Haroń, szef kuchni w Centrum Rozrywki Kubatura.

    Pierwsze trzy miejsca w konkursie zajęli:

    1. Patryk Buchta i Marcin Hasik (ZSZ nr 4 w Opolu) - przygotowali gołębia pieczonego w glinie z grillowanymi: marchewką, polentą z kaszy kus-kus, krwawnikiem oraz pudrem wędzonej żurawiny na kaczym demi glace.
    2. Marta Czyrny i Dorota Kistela (Zespół Szkół Zawodowych w Oleśnie) - przygotowały zawijany dziadkowy przysmak
    3. Joanna Dziki i Monika Bażowska (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach) - zaserwowały pierś z kaczki marynowaną w cydrze.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2017-03-30 15:32:32 [84.195.254.*] id:1517225  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    A ktory to napisal ze ten rudy to zyd ? :P a te gary!!! normalnie wstyd !

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2017-03-31 00:20:50 [178.43.48.*] id:1517369  
    SACHMET: Napisała postów [2910], status [Szycha] Reputacja
    Czy gary są takie ważne?. Dobry kucharz, może w byle czym gotować:)
    2017-03-29 20:37:11 [91.4.118.*] id:1517081  
    dontomasso: Napisał postów [4252], status [VIP] Reputacja
    jaka szkola, taki sprzet/wyposazenie, tacy uczniowie. w szkole gastronomicznej powinien byc profesjonalny sprzet a nie amatorskie wyposazenie jakie mozna zobaczyc u kowalskiego czy malonowskiej

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [4]
    2017-03-29 21:03:01 [178.43.49.*] id:1517101  
    SACHMET: Napisała postów [2910], status [Szycha] Reputacja
    Złej baletnicy...., znasz to przysłowie?. Dobry kucharz, to na jednym palniku upichci coś pysznego:)
    2017-03-29 21:21:36 [89.73.184.*] id:1517116  
    DonPedro69: Napisał postów [11078], status [VIP] Reputacja
    dontomasso, gówno wiesz o wyposażeniu tej szkoły
    [1]
    2017-03-30 08:52:52 [165.225.72.*] id:1517184  
    dontomasso: Napisał postów [4252], status [VIP] Reputacja
    masz racje, gowno wiem. ale sporo widze na zdjeciach. meble kuchenne jak u kowalskiego. sloiki z ziolami powystawiane na meblach gdzie jest najwiecej kurzu i tluszczu bo brak okapu przemyslowego. okleina blatu podziurawiona, kuchenki to chyba jeszcze z prl-u. spokojnie na nich upichcisz jajecznice z cebulka. jakies krzesla pod blatem i o sciane oparte. a pseudo profesjonalisci chca oceniac system pracy i hygiene? reszte zostawie bez komentarza
    [-1]
    2017-03-30 16:54:18 [178.43.39.*] id:1517228  
    SACHMET: Napisała postów [2910], status [Szycha] Reputacja
    Dobre oj dobre:D Jeden napisał g...o dostał plusa. drugi napisał g...o i swoje spostrzeżenia, gdzie nikogo nie obraził, dostał minusa:D Już wiem, że jest tu moderatorka, która rozdaje minusy za nica:D
    2017-03-30 09:51:29 [185.127.21.*] id:1517188  
    karo1810: Napisał postów [208], status [starszy wyjadacz] Reputacja
    Fiutki w sosie grzybowym :D Co wam te berety do rosołu nie wpadną :P

    Nick:
    Treść:
    2017-03-29 23:22:45 [83.5.208.*] id:1517171  
    tippmann: Napisał postów [7576], status [VIP] Reputacja
    kaczkę to ja bym sobie odpuścił w tych czasach,bo to zbyt niebezpieczny temat kulinarny

    Nick:
    Treść:
    2017-03-29 18:08:41 [178.43.49.*] id:1517052  
    SACHMET: Napisała postów [2910], status [Szycha] Reputacja
    Same smakołyki :)

    Nick:
    Treść: