Rzetelność informacji o imprezach gwarantują poszczególne lokale.
    Rozrywka

    Opole

    zaprasza na:

    16. Festiwal Opolskich Smaków na Placu Kopernika

    30

    sierpnia

    2025

    SOBOTA

    Opole
    Opole
    Ceny biletów

    wstęp:

    wstęp wolny

    Start imprezy

    start imprezy:

    00:00

    Rezerwacje

    rezerwacje:

    BRAK INFORMACJI

    Ostatni weekend sierpnia na Placu Kopernika wypełni się aromatami, smakami i dźwiękami, które zabiorą uczestników w niezwykłą podróż przez tradycję i nowoczesność. 16. Festiwal Opolskich Smaków, organizowany pod hasłem "Smaki Pokoleń", to wyjątkowe wydarzenie łączące kuchnię regionalną, kulinarne inspiracje z całego świata oraz muzyczne emocje w niepowtarzalnej atmosferze.

    Przed Centrum Handlowym Solaris będzie można odwiedzić Jarmark Produktów Regionalnych i Food Trucki z szeroką strefą gastronomiczną i stoiskami serwującymi lokalne smaki. Jak co roku, na uczestników czekać będzie również Lotny Festiwal Piwa - święto miłośników piwa rzemieślniczego. To doskonała okazja, by spróbować wyjątkowych kraftowych piw, poznać ich producentów i dowiedzieć się więcej o sztuce browarnictwa.

    Festiwal to jednak przede wszystkim spotkania z pasjonatami kulinariów, którzy odkrywają przed publicznością bogactwo i różnorodność smaków regionu. Już w piątek (29.08), podczas oficjalnego otwarcia wydarzenia, szef kuchni Kamil Klekowski, wspólnie z Grupą Rybacką "Opolszczyzna", przygotuje aromatyczną zupę z karpia opolskiego, w duchu idei zero waste.


    XVI Festiwal Opolskich Smaków
    SMAKI POKOLEŃ

    Piątek 29 sierpnia 2025 r.
    15.00 - 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
    15.00 - 18.30 Rodzinne warsztaty plastyczne "kolorowe obrusy"
    15.00 - 18.30 Warsztaty przyrodnicze "dobro z lasu" - co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
    15.00 - 18.00 Gotowanie wielkiej zupy rybnej z Karpia Opolskiego
    18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
    18.15 - 19.00 Koncert zespołu Somethingski
    19.00 - 20.00 Koncert zespołu imasleep
    20.00 - 21.30 Koncert Zespołu Szumy

    Sobota 30 sierpnia 2025 r.
    12.00 - 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
    12.00 - 13.30 Gotowanie z restauracją BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort): filer z pstrąga potokowego na letnim risotto z cukinii i koperku, z emulsją z palonego masła i białego wina, podane z sałatką z marynowanego boku i kurek
    13.00 - 15.00 Warsztaty - sole ziołowe do wykorzystania w kuchni
    14.00 - 18.30 Warsztaty przyrodnicze "dobro z lasu" - co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
    14.00 - 18.00 Gotowanie z Joanną Szymanowską - zwyciężczynią 12. edycji programu "MasterChef"
    - "Marcińskie Grzanie" TOSTOWANA BRIOCHA Z KREMEM MARCIŃSKIM
    - "Rozgrzewająca Głębia - Polik Wołowy w Korzennym Żarze" POLIK WOŁOWY W PRZYPRAWACH KORZENNYCH
    - "Egzotyczne Ciepło - Pyza, Kaczka i Azjatycki Twist" ORIENTALNY MINI-BURGER Z KACZKĄ, PYZĄ I SAŁATKĄ AZJATYCKĄ

    18.00 - 19.00 Koncert zespołu Thalia
    19.00 - 20.00 Koncert zespołu Noise River
    20.00 - 21.30 Koncert Zespołu Dzionsuo


    Niedziela 31 sierpnia 2025 r.
    12.00 - 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
    12.00 - 13.30 Warsztaty - ziołowe i kwiatowe lemoniady
    12.00 - 15.00 Gotowanie Potraw z Dziczyzny - Lasy Państwowe i Polski Związek Łowiecki
    14.00 - 18.00 Gotowanie z Tomaszem Marczewskim - półfinalistą 12. edycji programu MasterChef
    - "Chrzanisz, że pali" - Ozorki wołowe w sosie chrzanowym lub musztardowym
    - "Opolski żar w tempurze" - warzywa w tempurze
    - "Beef-Off - Ciepło Odcięte" - rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym

    14.00 - 18.30 Warsztaty przyrodnicze "dobro z lasu" - co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
    18.0 - 19.00 Koncert zespołu Knedlove
    19:00 - 20.00 Koncert zespołu blue jay
    20:00 - 21.30 Koncert zespołu Mercurius
    22.00 Finał konkursu Craft Music City