sierpnia
2025
PIĄTEK
wstęp:
wstęp wolny
start imprezy:
00:00
rezerwacje:
BRAK INFORMACJI
Przed Centrum Handlowym Solaris będzie można odwiedzić Jarmark Produktów Regionalnych i Food Trucki z szeroką strefą gastronomiczną i stoiskami serwującymi lokalne smaki. Jak co roku, na uczestników czekać będzie również Lotny Festiwal Piwa - święto miłośników piwa rzemieślniczego. To doskonała okazja, by spróbować wyjątkowych kraftowych piw, poznać ich producentów i dowiedzieć się więcej o sztuce browarnictwa.
Festiwal to jednak przede wszystkim spotkania z pasjonatami kulinariów, którzy odkrywają przed publicznością bogactwo i różnorodność smaków regionu. Już w piątek (29.08), podczas oficjalnego otwarcia wydarzenia, szef kuchni Kamil Klekowski, wspólnie z Grupą Rybacką "Opolszczyzna", przygotuje aromatyczną zupę z karpia opolskiego, w duchu idei zero waste.
XVI Festiwal Opolskich Smaków
SMAKI POKOLEŃ
Piątek 29 sierpnia 2025 r.
15.00 - 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00 - 18.30 Rodzinne warsztaty plastyczne "kolorowe obrusy"
15.00 - 18.30 Warsztaty przyrodnicze "dobro z lasu" - co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
15.00 - 18.00 Gotowanie wielkiej zupy rybnej z Karpia Opolskiego
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.15 - 19.00 Koncert zespołu Somethingski
19.00 - 20.00 Koncert zespołu imasleep
20.00 - 21.30 Koncert Zespołu Szumy
Sobota 30 sierpnia 2025 r.
12.00 - 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00 - 13.30 Gotowanie z restauracją BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort): filer z pstrąga potokowego na letnim risotto z cukinii i koperku, z emulsją z palonego masła i białego wina, podane z sałatką z marynowanego boku i kurek
13.00 - 15.00 Warsztaty - sole ziołowe do wykorzystania w kuchni
14.00 - 18.30 Warsztaty przyrodnicze "dobro z lasu" - co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
14.00 - 18.00 Gotowanie z Joanną Szymanowską - zwyciężczynią 12. edycji programu "MasterChef"
- "Marcińskie Grzanie" TOSTOWANA BRIOCHA Z KREMEM MARCIŃSKIM
- "Rozgrzewająca Głębia - Polik Wołowy w Korzennym Żarze" POLIK WOŁOWY W PRZYPRAWACH KORZENNYCH
- "Egzotyczne Ciepło - Pyza, Kaczka i Azjatycki Twist" ORIENTALNY MINI-BURGER Z KACZKĄ, PYZĄ I SAŁATKĄ AZJATYCKĄ
18.00 - 19.00 Koncert zespołu Thalia
19.00 - 20.00 Koncert zespołu Noise River
20.00 - 21.30 Koncert Zespołu Dzionsuo
Niedziela 31 sierpnia 2025 r.
12.00 - 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00 - 13.30 Warsztaty - ziołowe i kwiatowe lemoniady
12.00 - 15.00 Gotowanie Potraw z Dziczyzny - Lasy Państwowe i Polski Związek Łowiecki
14.00 - 18.00 Gotowanie z Tomaszem Marczewskim - półfinalistą 12. edycji programu MasterChef
- "Chrzanisz, że pali" - Ozorki wołowe w sosie chrzanowym lub musztardowym
- "Opolski żar w tempurze" - warzywa w tempurze
- "Beef-Off - Ciepło Odcięte" - rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym
14.00 - 18.30 Warsztaty przyrodnicze "dobro z lasu" - co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
18.0 - 19.00 Koncert zespołu Knedlove
19:00 - 20.00 Koncert zespołu blue jay
20:00 - 21.30 Koncert zespołu Mercurius
22.00 Finał konkursu Craft Music City