• 14
  • Autor: Dagmara
  • Wyświetleń: 3314
  • Dodano: 2019-07-03 / 20:00
  • Komentarzy: 4

Kulinarne wariacje. W sieci opolskich smaków.

 
 
Kulinarne wariacje. W sieci opolskich smaków.
Cykl kolacji degustacyjnych z opolską rybą w roli głównej, w towarzystwie innych lokalnych produktów - to pomysł Opolskich restauratorów i Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna" na przekonanie mieszkańców naszego regionu do tradycyjnych, regionalnych dań.


Cykl startuje 12 lipca 2019 roku w Restauracji Opolanka. Przez prawie rok, raz w miesiącu, w każdej z restauracji biorących udział w cyklu organizowana będzie kolacja degustacyjna. Każda z kolacji będzie unikalna. W każdej z restauracji będzie można skosztować 5 niepowtarzalnych potraw. Każdy z szefów kuchni serwować będzie oryginalny zestaw składający się z przystawki, zupy, dwóch dań głównych i oczywiście deseru. Na uczestników cyklu kolacji czeka łącznie 55 różnych oryginalnych i wyszukanych dań przygotowanych z produktów, pochodzących od opolskich producentów i hodowców.

A wszystko to w nowatorskiej interpretacji tradycyjnych przepisów. Kulinarne wariacje krążyć będą wokół opolskiego stołu z karpiem i pstrągiem w centralnym miejscu, przetworzone twórczo i uwspółcześnione mają udowodnić, że kuchnia regionalna nie musi być nudna.

Każda z kolacji to wydarzenie nie tylko kulinarne. Degustacji dań towarzyszyć będą występy artystów, konkursy i atrakcje przygotowane przez restauratorów. W trakcie pierwszej - inauguracyjnej kolacji, która odbędzie się w Restauracji Opolanka w Opolu 12 lipca 2019 r. - degustacji dań towarzyszyć będą wirtuozerskie popisy Jose Torresa - najbardziej rozpoznawalnego Kubańczyka w Polsce.

Bilety w cenie 99 zł/osobę do nabycia bezpośrednio w poszczególnych restauracjach.

Poniżej program "Kulinarnych Wariacji w sieci opolskich smaków":

12.07 - Restauracja Opolanka - Opole, Dworska 2

9.08 - Bistro Finezja & Zamek Niemodlin - Niemodlin, Rynek 55

13.09 - Zamkowy Młyn - Krapkowice, Młyńska 3

11.10 - Szara Willa - Opole, Oleska 11

15.11 - Hotel Dębowe Wzgórze - Pokrzywna 48

6.12 - Restauracja na Wyspie - Niemodlin, Wojska Polskiego 2

24.01 - Restauracja Bajka - Grodziec, Klasztorna 5

7.02 - Restauracja nas Stawem - Bogacica, Plac Targowy 5

20.03 - Hotel Spałka - Kluczbork, Waryńskiego 16

24.04 - Tawerna pod Kotwicą - Kadłub Wolny, Izydora Murka 39

22.05 - Restauracja Fryderyk - Nysa, Chopina 12

Więcej informacji na temat cyklu: http://swietokarpia.pl/kolacje



Patronat 24opole
reklama

Wydarzenia pod patronatem portalu

Napisz co o tym myślisz!

Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

2019-07-04 07:30:39 [165.225.72.*] id:1577921  
dontomasso: Napisał postów [3106], status [Szycha] Reputacja
ktora z tych jadlodajni zaserwuje mi dobra wodzonke?

Nick:
Treść:
Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
2019-07-04 07:46:11 [217.173.195.*] id:1577923  
wojtasoks: Napisał postów [2468], status [Szycha] Reputacja
ale to chyba nie jest regionalne danie, w sensie z tego regionu.
2019-07-04 08:55:30 [165.225.72.*] id:1577932  
dontomasso: Napisał postów [3106], status [Szycha] Reputacja
podaj przyklad takiego typowego regionalnego opolskiego jadla. bo z pewnoscia nie jest to pstrag ani ruskie pierogi
2019-07-04 12:35:57 [217.173.195.*] id:1577944  
wojtasoks: Napisał postów [2468], status [Szycha] Reputacja
Opolskich raczej nie ma, co najwyżej śląskie, a bardziej chodzi o dania stworzone z regionalnych produktów, czyli np. rybek tutaj hodowanych.