Dagmara Grzesik tegoroczny sezon grillowy rozpoczęła na balkonie swojego mieszkania w Krapkowicach.(Fot: Dżacheć)
Dagmara Grzesik wspólnie z narzeczonym Maćkiem, najbardziej lubią grillować w plenerze. - Ale nie zawsze jest na to czas. Tegoroczny sezon na grillowanie już rozpoczęliśmy, podczas trwającej majówki. Na balkonie w Krapkowicach i grillu elektrycznym – mówi Dagmara. - Oczywiście na ruszcie nie może zabraknąć kiełbasy czy kaszanki, ale staramy się urozmaicać przygotowywane w ten sposób posiłki. Dlatego wszystkim polecam piersi z kurczaka, które zabejcowała przyszła teściowa, a także ziemniaki pieczone w folii. Do tego sałatka warzywna – dodaje Grzesik.
Gdzie można grillować? Teoretycznie wszędzie, choć akurat balkony bloków nie są najlepszym pomysłem. W regulaminach opolskich spółdzielni mieszkaniowych nie zostało co prawda wypunktowane grillowanie, ale stosowanie rozpalonych rusztów na balkonach eliminują przepisy przeciwpożarowe, a także zapisy tzw. porządku domowego, który mówi np. o „nieprzechowywaniu na balkonach przedmiotów łatwopalnych”.
Jeśli rozpalimy grill w lesie lub w odległości mniejszej niż 100 metrów od niego (w tych miejscach nie wolno używać otwartego ognia), to możemy zapłacić 500 złotych mandatu. Bez względu na to, czy w danym miejscu obowiązuje jakiś szczegółowy regulamin (park, skwer, bulwar), jeśli podczas grillowania zakłócamy porządek lub zaśmiecamy teren, kara też nas nie ominie – wówczas do akcji mogą wkroczyć strażnicy miejscy.
Jeżeli upragnione miejsce na grillowaną ucztę uda się już znaleźć, specjalnie dla czytelników portalu 24opole.pl proponujemy przepis na grillowanego pstrąga z cytryną i koperkiem.
Składniki:
- pstrąg - 4 sztuki
- koperek
- Sos sałatkowy czosnkowy - 1 opakowanie
- olej - 4 łyżki
- pieczywo
-cytryny - 2 sztuki
1. Opłucz koperek, otrzep z wody i posiekaj jak najdrobniej.
2. Spraw ryby, opłucz je i osusz. Następnie posmaruj olejem i posyp wcześniej posiekanym koperkiem.
3. Następnie ułóż je pojedynczo w koszyczkach do pieczenia ryb lub na tacce z folii aluminiowej. Grilluj po 7 minut z każdej strony.
4. Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój w cząstki. Skrop gotowe pstrągi sokiem z cytryny.
5. Podawaj ryby obłożone cząstkami cytryny oraz z pieczywem.
M1974P: Napisał postów [13940], status [VIP]
przy grillu to tak ale na grillu to raczej nieprzyjemne .