• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 34184
    • Dodano: 2020-02-20 / 19:27
    • Komentarzy: 3

    Opolanie zdobyli 7 medali na olimpiadzie kulinarnej. Złoto za...Zamek w Mosznej z karmelu!

    Opolanie Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik specjalizują się w carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Ich talent został doceniony na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie skąd wracają z siedmioma medalami!


    Opolszczyznę w konkurencji rzeźbienia w owocach reprezentowali doświadczeni carvingowcy czyli Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik. Każdy z tej trójki zasługuje na duże brawa, ponieważ ich niesamowity talent potwierdziły medale, które przywieźli z międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Stuttgarcie.

    W sumie reprezentanci Opolszczyzny wracają z siedmioma medalami - 1 złoty, 3 srebrne i 3 brązowe.

    Daniel Bewko, absolwent Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, zdobył dwa medale. Mieszkaniec Chrząstowic który zajmuje się sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach wraca do Polski z brązowym i srebrnym medalem olimpijskim, które wywalczył na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie.

    Łukasz Szewczyk z Ozimka odebrał złoty medal za obraz zamku w Mosznej, który stworzył z syropu cukrowego. To nie jedyny sukces Szewczyka podczas kulinarnych zmagań. Srebrny medal przyznano mu za wyrzeźbienie podwodnego świata ze...stu kilogramów sera! Praca została doceniona w kategorii "Culinary Art", czyli kompozycja przygotowana z surowców wytrawnych.

    Trzeci medal - również srebrny - Łukasz Szewczyk zdobył rzeźbiąc na żywo, a taką samą nagrodę jury przyznało także Piotrowi Wasikowi. - Kategoria K3, czyli Live Carving to praca wykonywana na miejscu w ciągu 3 godzin. Należało wykorzystać 5 surowców, w tym jeden duży i 4 małe. Był to dwubój, czyli po osiągnięciu poziomu punktów 80/100 następował finał - mówi Piotr Wasik.

    Trzej reprezentanci (Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik) odebrali po brązowym medalu za pracę w kategorii K1 "Fruit and Vegetables Carving". - To praca przygotowana wcześniej i wystawiona na konkursie. Moja praca przygotowana i wystawiona w tej kategorii została zatytułowana "Attack". Uważam, że jest to najlepsza i najładniejsza praca jaką w życiu zrobiłem. Miała być inna od pozostałych, przyciągająca wzrok, trudna technicznie i zapadająca w pamięć. Dwa dni i dwie noce, które poświęciłem na jej stworzenie, pozwoliły mi spełnić założone cele - mówi Piotr Wasik.

    Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypadał jubileusz 25-lecia igrzysk.

    Zdjęcie (2/27)

    (Fot. Łukasz Szewczyk, K1)

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2020-02-23 23:23:45 [83.4.195.*] id:1592050  
    Meguszka: Napisała postów [1108], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    Cudownie sie na to patrzy, mistrzostwo! :)

    Nick:
    Treść:
    2020-02-20 21:40:00 [89.64.62.*] id:1591925  
    mgik: Napisał postów [5], status [nowy] Reputacja
    Naprawdę super!

    Nick:
    Treść:
    2020-02-20 20:24:16 [89.67.13.*] id:1591915  
    DonPedro69: Napisał postów [11075], status [VIP] Reputacja
    Najszczersze Gratulacje!

    Nick:
    Treść: