• Wyświetleń: 1722
    • Dodano: 2019-04-05 / 21:20
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Restauracja - sposób na sukces?

    Dla każdego foodie, czy też po polsku smakosza, posiadanie własnej restauracji to istne spełnienie marzeń. Dobre jedzenie, dużo gości i świetna atmosfera - mniej więcej taki obraz jawi się wszystkim przyszłym restauratorom w głowie. Rzeczywistość nie jest jednak usłana tylko różami i pojawiają się róże problemy. Oczywiście duża doza przyjemności również jest wliczona w ten biznes. Czy prowadzenie restauracji to tylko ciężka praca, czysta przyjemność a może jedno i drugie?


    Na początku zawsze jest ciężka praca. Do naszej wymarzonej restauracji wiedzie długa droga, która pełna jest wybojów. Jeżeli już od samego początku zależy nam na zadowoleniu klientów a nie tylko na zyskach to wszystko powinno się udać. To dobre nastawienie na każdy biznes nie tylko na własną gastronomię. Zanim jednak zaczniemy spełniać marzenie o własnej restauracji, w którą zainwestujemy oszczędności życia należy przyjrzeć się wszystkim za i przeciw. Jeżeli robotę papierkową mamy za sobą oraz kupiliśmy lub wynajmujemy lokal pora zająć się wyposażeniem, które jest uzależnione od tego ile osób naraz planujemy obsługiwać. Stoły, krzesła, lodówki, kuchnie gazowe to wszystko sporo kosztuje, więc warto zainteresować się ofertami w Internecie. Małą restauracje można w przytulny sposób urządzić meblami eklektycznymi - z różnych stylów - zakupionych na targach staroci. Jeżeli zamierzamy w naszym lokalu sprzedawać alkohol, należy uzyskać szereg pozwoleń oraz przygotować się na opłaty z tego tytułu.

    Szef i produkty



    Mówi się, że dobra atmosfera i piękne wnętrza to podstawy dobrej restauracji. Oczywiście to wszystko prawda jednak te rzeczy przyjdą później. Na początku najważniejsze jest jedzenie a konkretniej jego wyborny smak, który przyciągnie klientów. Uzyskamy go przygotowując dania jedynie ze świeżych produktów, najwyższej jakości. Kluczowe jest też zatrudnienie dobrego kucharza lub szefa kuchni. Skomponuje on pyszne menu oraz poradzi sobie z prowadzaniem zespołu pracowników, co jest tak ważne w dobrze działającej restauracji. Jeżeli nasza restauracja będzie tematyczna np. kuchnia włoska i mam do tego odpowiednie fundusze warto poszukać kucharza rodem z Włoszech. Nie tylko jest on specjalistą w tej kuchni, ale także się na niej wychował, więc mamy pewność, że serwowane przez niego potrawy będą w 100% oryginalne i wyborne w smaku. Nie oszczędzajmy, na jakości jedzenia, gdyż klienci to wyczują i więcej nas nie odwiedzą a co gorsze nikomu nas nie polecą. Pilnujmy również wszystkich norm serwowania jedzenia, gdyż to od nas zależy zdrowie klientów. Nieprzestrzeganie ich może szybko prowadzić do straty lokalu.

    Wierny klient



    Sporym wyzwaniem jest przyciągniecie klienteli a jeszcze większym zachowanie jej przy sobie. W tej kwestii jest kilka czynników, o których należy pamiętać. Jednym z nich jest określenie grupy docelowej naszego lokalu oraz zadbanie o ich potrzeby. Komponując menu oraz wystrój wnętrza starajmy się zachować spójność. Jeżeli serwujemy dania japońskie, pomyślmy o podobnym wystroju. Możemy pójść w broń białą jak katany oraz stroje samurajów lub łagodniejszy klimat z obrazami kwitnącej wiśni na ścianach. Atmosferę buduje również miła i kompetentna obsługa ta w kuchni jak i ta na sali. Włączmy do naszego menu dania wegańskie i wegetariańskie, gdyż coraz więcej osób preferuje właśnie ten rodzaj kuchni. Urozmaicone menu to kluczowa fraza. Klienci obecnie są coraz bardziej wymagający i dokładnie wiedzą, czego chcą, trzeba, więc podążać za trendami by nie zostać w tyle za konkurencją. Zanim zrobimy skok na głęboką wodę i otworzymy własną restaurację, zobaczmy jak robią to inni. Możemy to zrobić zamawiając z jednej z wielu restauracji w Opolu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".