• 14
 
  • Autor: Aga_Ko
  • Wyświetleń: 3426
  • Dodano: 2018-08-15 / 17:16
  • Komentarzy: 3

Wielka kulinarna uczta już pod koniec sierpnia w ramach Festiwalu Smaków

 
 
Wielka kulinarna uczta już pod koniec sierpnia w ramach Festiwalu Smaków

(Fot. Dżacheć)

Wielkimi krokami zbliża się 10-ta edycja Opolskiego Festiwalu Smaków. Podczas trzech bogatych kulinarnie dni będziemy mogli nie tylko podziwiać najlepiej gotujące gwiazdy znane z telewizji, ale również wziąć udział w warsztatach i konkursach.


Wydarzenie rozpocznie się w piątek 24 sierpnia i zakończy w niedzielę 26 sierpnia. Podczas trzech dni festiwalu na opolskim rynku pojawią się budki z przysmakami z całej Polski, ale nie tylko. Nie zabraknie umiłowanych przez Opolan food trucków z oryginalnymi daniami.

Wśród przysmaków na pewno znajdziemy sery kozie, ryby, miody, kołacz śląski, oleje, makarony, chleb, oraz produkty mleczne.

- Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem Opolan i trzeba przyznać, że to jedna z największych tego typu imprez w Polsce - mówi prezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski.

W sobotę 25 sierpnia od godziny 14.00 odbędzie się pokaz kulinarny połączony z degustacją, który poprowadzi zwycięzca IV edycji MasterChef Damian Kordas wraz ze swoją babcią Felą.

Najmłodsze pokolenie reprezentować będzie gwiazda II edycji MasterChef Junior Zosia Zaborowska, która w niedzielę 26 sierpnia od godz. 14.00, oprócz pokazu, poprowadzi także warsztaty gotowania.

Program X Festiwalu Opolskich Smaków

Piątek 24 sierpnia 2018 roku

12.00-20.00    Jarmark produktów regionalnych
13.00-18.00    Projekt "Polska Smakuje" - prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.

Sobota 25 sierpnia 2018 roku

14.00-14.30 Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka - Damian Kordas i babcia Fela.
14.30-18.00 Wspólne gotowanie z Damianem Kordasem - zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
13.00-18.00 Projekt "Polska Smakuje" - prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
14.00-18.00 Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem uczestnikiem Top Chef:

- lody molekularne - każdy z uczestników przygotuje własną porcje lodów,
- pierogi - uczestnicy sami lepią pierogi, a potem są one gotowane i serwowane.

16:00 Oficjalne otwarcie X Festiwalu Opolskich Smaków
16:15 Rozstrzygnięcie Konkursu "Smaki pokoleń"
17.30-18.15 Zwycięzca Jubileuszowej edycji Mam Talent Lukas Gogol
18.30-20.30 Zespół Jorgusie - Śląska Biesiada

Niedziela 26 sierpnia 2018 roku

13.00-14.00    Historia Opolskiej Palarni Kawy
13:00-17.00    Pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza - zwycięzcy IV edycji Hell's Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb.
14.00-18.00    Wspólne gotowanie z Zosią Zaborowską - finalistka II edycji Masterchef Junior
13.00-18.00    Projekt "Polska Smakuje" - regionalne wyroby opolskich producentów żywności
15.00-16.00    Rozstrzygnięcie konkursu Mistrzowie Smaku (Nowa Trybuna Opolska)
16.00-16.45    Koncert Filipa Sterniuka
17.30-18.30    Koncert Zespołu Opolanie
18.30-20.30    Żaneta Plotnik - koncert "Muzyka Pokoleń"
reklama

Więcej zdjęć

24opole.pl

Napisz co o tym myślisz!

Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

2018-08-16 07:34:44 [89.64.63.*] id:1560752  
PauloOp24: Napisała postów [22], status [nowy] Reputacja
Już nie mogę się doczekać :) Ostatnio było fantastycznie! :)

Nick:
Treść:
2018-08-15 20:55:47 [94.254.150.*] id:1560741  
annmarie: Napisał postów [676], status [rozpisany/na] Reputacja
Kiełbasa wyborcza smakuje zawsze tak samo. Do tego nie trzeba festiwalu i warsztatów.

Nick:
Treść:
2018-08-15 20:52:23 [78.11.110.*] id:1560740  
Stefan: Napisał postów [26676], status [VIP] Reputacja
Dla elektoratu NSDAPiS będą kostki trotylu i sok z brzozy?

Nick:
Treść: