• Autor: Dżacheć
    • Wyświetleń: 4646
    • Dodano: 2017-10-26 / 09:49
    • Komentarzy: 1

    740 ton przemiału pszenicy na dobę. Zakład w Straduni k/Opola ruszył po inwestycji

    (Fot. Materiały Firmy)

    216 tys. ton pszenicy będzie przemielane rocznie w Straduni, w młynie należącym do GoodMills Group, który został otwarty 24. października. Łączny koszt nowej linii produkcyjnej to 50 mln. zł. Dzięki tej inwestycji zakład produkcyjny w Straduni k/Opola stał się jednym z największych w Polsce.

    Firma GoodMills Polska jest kluczowym producentem w segmencie produktów pochodzących z przemiału zbóż. W Polsce istnieje od 1999 roku i posiada 4 młyny (Stradunia, Kamionka, Grodzisk Wlkp., Kutno) o łącznym przemiale rocznym blisko 600 tysięcy ton. Wszystkie młyny pracują w technologii szwajcarskiej firmy Bϋhler - lidera w rozwiązaniach dla przemysłu młynarskiego. Zakłady produkcyjne działają w oparciu o systemy zarządzania jakością: ISO 22000, ISO 9001, FSSC 22000, IFS 6, GMP+. Firma GoodMills jest właścicielem marki Basia.

    Dzięki inwestycji, której łączny koszt wyniósł 50 mln. zł, po ponad 10 latach od uruchomienia zakładu w Straduni, zwiększono jego zdolność przemiałową z 440 do 740 ton na dobę, co w ujęciu rocznym daje wzrost ze 144 tys. do 216 tys. ton. Ponadto zwiększono pojemność silosów zbożowych z 20 tys. do 30 tys. ton.

    - Zdecydowaliśmy się na realizację tej inwestycji w odpowiedzi na rosnące wymagania oraz zmieniające się potrzeby naszych klientów. Dzięki zakończonej modernizacji młyna w Straduni firma zwiększy swoje możliwości technologiczne i produkcyjne - mówi Piotr Piąstka, prezes firmy GoodMills Polska. Jako lider na rynku europejskim pragniemy wyznaczać trendy w naszej kategorii, a przede wszystkim być dostawcą pierwszego wyboru - dodaje.

    Międzynarodowy koncern GoodMills Group, którego roczny obrót wynosi blisko 1 mld Euro, znajduje się w czołówce najważniejszych wytwórców mąk na świecie oraz zajmuje pozycję lidera w Europie. Inwestor posiada 25 młynów w 7 krajach, których łączny roczny przemiał wynosi prawie 3 mln ton.

    Była to pierwsza na taką skalę, ale nie jedyna inwestycja koncernu w Polsce. W lipcu 2014 roku zakończyła się rozbudowa jednego z czterech zakładów - Młyna Kamionka w Dużej Cerkwicy w województwie kujawsko-pomorskim, która kosztowała 25 mln zł. Dzięki niej ponad dwukrotnie zwiększono wydajność zakładu i asortyment produkowanych mąk, a także pojemność dotychczas użytkowanych silosów.

    reklama

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2017-10-26 15:14:52 [165.225.72.*] id:1545275  
    dontomasso: Napisał postów [4236], status [VIP] Reputacja
    no to w mlynie pracuja przez 50 tygodni w roku po 6 dni w tygodniu

    Nick:
    Treść: